Kindertherapie

Je weet dat problemen en tegenslagen horen bij het leven, ook bij een kinderleven. Toch maak je je als ouder op sommige momenten echt zorgen, omdat je ziet dat je kind niet zichzelf kan of durft te zijn. Je merkt dat de problemen niet vanzelf over gaan en je bent bang dat ze de ontwikkeling van je kind in de weg staan. Dan kan coaching of therapie wenselijk zijn.

Bij integratieve kindertherapie staat uw kind centraal. De therapie richt zich naast de binnenwereld van het kind ook op zijn plek in het gezin en zijn relaties in de buitenwereld. In de therapie geef ik uw kind inzicht in de gevoelens achter zijn gedrag en gedachten. Wat wil uw kind zeggen met het gedrag dat het vertoont? Uitgangspunt van de therapie is dat het kind (onbewust) weet welke oplossingen voor de klacht zijn. Samen met de kindertherapeut onderzoekt het kind zijn hulpbronnen en oplossingen. Het doel van de therapie is, dat uw kind zich weer vrij kan ontwikkelen.

De therapie is spelenderwijs, kindvriendelijk en oplossingsgericht in een speelkamer met knuffels, tekenspullen en spellen. Door de huiselijke sfeer voelen kinderen zich veilig en spelenderwijs komen de belangrijke onderwerpen aan bod.

Kinderen vinden de therapie leuk, doordat het de ruimte krijgt om zelf aan te geven en te ontdekken hoe hij het beste geholpen kan worden. Het kind heeft zelf dus een actieve rol in het proces, jij als ouder een ondersteunende. Ik werk op een respectvolle en speelse manier, waarbij ik uitga van de kwaliteiten en behoeften van het kind. Het gebruik van allerlei spelmateriaal is essentieel; in spel wordt het voelen, denken en doen van het kind goed zichtbaar.

 

kindertherapie

Voor wie is integratieve kindertherapie

Voor kinderen vanaf 4 jaar tot in de pubertijd is integratieve kindertherapie een kortdurende, intensieve vorm van psychotherapie. Voor kinderen die ergens last van hebben. Last van boosheid, last van pijn, last van de scheiding, last van rouw, last van ruzies in de klas, last van ADHD, last van .... noem het maar op. Soms verdwijnt de last vanzelf, maar soms ook niet. Dan wordt de last structureel. Als alles geprobeerd is en niets helpt, kan therapie helpen bij het vinden van nieuwe oplossingen.

Jij als ouder bent een belangrijke hulp bij het proces van je kind. Ik kijk samen met jou naar wat je kind nodig heeft en hoe jij dit het beste kunt bieden. Je krijgt meer inzicht in je kind en in je eigen rol als ouder en in de onderlinge wisselwerking. Je kind ervaart hierdoor weer ruimte. Ruimte die hij nodig heeft om zichzelf te zijn.

Contra-indicaties
In sommige gevallen kan Integratieve kindertherapie geen hulp bieden, zoals bij persoonlijkheidsstoornissen, psychose of een gesloten familiesysteem. Wanneer een andere behandeling beter aansluit bij uw kind, kan het worden doorverwezen naar een gespecialiseerd arts of andere therapeut.

Wilt u meer weten over wat ik voor uw kind kan doen,
neem dan gerust contact met mij op.

Een aantal voorbeelden

Een aantal voorbeelden van klachten en problemen waar integratieve kindertherapie bij kan helpen:

  • Lichamelijke en psychosomatische klachten: eczeem, astma, hyperventilatie, pijn (hoofdpijn, buikpijn)
  • Aangeleerde probleemgewoonten nagelbijten, duimzuigen, haarplukken, tandenknarsen, snoepen
  • Gedragsproblemen woede-aanvallen, liegen, stelen, contactverbreking, concentratieproblemen, pesten, gepest worden
  • Emotionele problematiek en belevingsproblemen angsten, fobieën, trauma- en rouwverwerking, sterfte, gevolgen van een echtscheiding, onzekerheid, laag zelfbeeld, somberheid
  • Ontwikkelingsproblemen eet- en slaapproblemen, motorische problemen, zindelijkheidsproblemen, taal- en spraakproblemen, hechtingsproblemen
  • Omgaan met bijzondere eigenschappen hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, ADHD, autisme, handicaps

Oprapen

Als ouder kun je

niet altijd voorkomen

dat ze meemaken

wat ze meemaken.

Maar je kunt er wel zijn

als ze vallen

ze oprapen

en troosten.

Vragenformulier

Vooraf aan de intake wordt u gevraagd een vragenformulier in te vullen.

Download hier de vragenlijst (PDF)

Referenties

Kijk ook eens bij de referenties waar ouders, kinderen en professionals hun ervaringen met Veerkracht delen

“Kleine problemen voelen soms zo groot”

Ouderbegeleiding

Ouder zijn is een voltijds baan. Ook als je het even niet wilt zijn en het helemaal niet meer ziet zitten, blijf je moeder of vader.

Als ouder weet je het soms even niet meer. Je hebt alles geprobeerd, en bent al die goedbedoelde adviezen ondertussen goed zat, want juist bij jou lijken ze nooit te werken. Je vraagt je af hoe je alles weer op de rails kunt krijgen, het liefst zó dat iedereen zich er weer prettig bij voelt.

Samen met jou ga ik op zoek naar de aanpak die wel werkt. Door meer inzicht en een praktische aanpak krijg je weer grip op de situatie en kan je het heft weer in eigen handen nemen.

Ouderbegeleiding is onder andere geschikt bij vragen/problemen met betrekking tot opvoeding (hoe krijg ik mijn kind achter de computer vandaan? Hoe krijgen we onze verschillende visies op een lijn?), communicatie en contact (hoe kom ik weer in contact met mijn kind?), ondersteuning bij belangrijke gebeurtenissen (scheiding, sterfte, ziekte, verhuizing, geboorte, nieuwe partner) en persoonlijke ontwikkeling (hoe creëer ik voldoende tijd en ruimte voor mijzelf binnen mijn drukke leven?).

Soms kan één gesprek al voldoende zijn om weer goed (in)zicht te krijgen wat nodig is om een impasse te doorbreken. In andere gevallen zijn er meer gesprekken nodig.



oudertraining

 

Ook zo moe van het samen gezellig aan tafel eten?

Of gefrustreerd door de strijd om computer, tv en Nintendo?

Bezorgd om de eigenwijsheid van je kind?

Nieuwsgierig naar wat ze nu toch steeds met ‘gewoon’ bedoelt?

Uitgeblust door die eeuwige discussies?

Op zoek naar beter contact met je kind?

Voor verwijzers die hulp zoeken

Doorverwijzen kan iedereen die beroepshalve met ouders en kinderen te maken heeft:
huisarts, psycholoog, specialist, logopedist, fysiotherapeut, (klassiek) homeopaat, advocaat, leerkracht, intern begeleider, (relatie)therapeut, mediator, coach, bedrijfsleider of manager.

Afspraak maken